Dr. Minara Çınar

Kazakistan’da doğdu. Orta öğrenimini Kazakistan’da Cambul şehrine bağlı Merke ilçesinde tamamladı. 1993-1994 öğretim yılında girdiği Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümünü 1997 yılında bitirdi. 1997 yılında Ege Üniversitesi Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsü’nde başladığı Yüksek Lisans programını “Abdulhalük Uygur’un Şiirlerinin Dili” adlı tezle 1999 yılında, Doktora programını ise “Lobnor Ağzı Üzerinde Bir Araştırma” adlı tezle 2005 yılında tamamladı.

2000 yılında T.C. vatandaşlığına geçince Kütahya Tavşanlı Kız Meslek Lisesinde Edebiyat öğretmeni olarak göreve başladı. 2004 yılında Uludağ Üniversitesine öğretim elemanı olarak atandı. 2009 yılından beri Eğitim Fakültesi Türkçe Eğitimi Bölümü öğretim üyesi olarak görevine devam etmektedir. Uluslararası hakemli dergilerde editörlük ve hakemlik yapan Dr. Minara Aliyeva Çınar’ın Türkoloji alanında ulusal ve uluslararası dergilerde yayınlanmış çok sayıda makalesi, uluslararası yurtiçi ve yurtdışı kongre ve bilgi şölenlerinde sunduğu pek çok bildirisi vardır.

Bireysel olarak “Lobnor Ağzı” (2013-Türk Dil Kurumu Yay), “Nesip Yusufbeyli’den Şefika Gaspıralı’ya Mektuplar” (2018-Ötüken Neşriyat), "Ahıska Bölgesindeki Gürcülerin Konuştuğu Türk Ağzı" (2020-Astana Yayınları) adlı kitapları ve ortak yazarlı olarak “Edhem Rahimoğlu Tenişev –Doğumunun 90. Yılına Armağan” (Türk Dil Kurumu Yay), “Bursa’dan Ahıska Esintileri”, “Eski Türkçe Sözlük” ve “Ahıska Halk Şiirinden Seçmeler”, adlı kitapları yayınlandı.

Doç. Dr. Minara Çınar, Ahıska Dernekleri tarafından düzenlenen etkinliklere iştirak etmekte, “Ahıska Kültürü ve Dili” konusunda konferanslar vermektedir.

Eğitişim Dergisindeki Yazıları

Ahıska Türklerinde Alfabe Sorunu

Bir Ahıska Masalı: Analık

Ahıska: Sürgün mü, Soykırım mı?

Acaba Hangisi Daha Trajik?

Ahıska Tarihinin Gurur Sayfalarından

Ahıska Türk'ünün Gürcüce Ağıtı

Gurbette Kalanların Hasretlik Gözyaşları

Ahıskalı Bilgelerden Ali Paşa Veyseloğlu: Aspinza Dramı

Neyidux, Neoldux, Neolacaux

Kırgızca Türkçe Rusça Eğitim Terimleri Sözlüğü