Rasim Bakırcıoğlu'nun Yazıları

                  

ÖZGEÇMİŞ

Rasim Bakırcıoğlu, 1937 yılında Artvin'e bağlı Ardanuç ilçesinin Aşağı Irmaklar köyünde doğdu. 1949’da Cılavuz Köy Enstitüsüne girdi; 1956’da Kâzım Karabekir İlköğretmen Okulundan mezun oldu. İstanbul Eğitim Enstitüsü Pedagoji ve Türkçe bölümlerini bitirdi. A. Ü. Eğitim Fakültesi Eğitimde Psikolojik Hizmetler dalında Yüksek lisans öğrenimi gördü.

Yedi yıl ilkokul öğretmenliğinde; sekiz yıl, İlköğretmen Okulu meslek dersleri öğretmenliği ve yöneticiliğinde; on iki yıl da eğitim enstitüsü ve eğitim fakültesi öğretmenliklerinde bulundu. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinde iki yaz dönemi, orta öğretim öğretmenlerine öğretmenlik formasyonu eğitimi verdi. MEB Yayımlar Genel Müdür Başyardımcılığı ve Ankara Mamak Lisesi Felsefe Grubu öğretmenliği yaptı.

Psikoloji, Eğitim Psikolojisi, Sosyal Psikoloji, Rehberlik ve Psikolojik Danışma, Ruh Sağlığı, Öğretim İlke ve Yöntemleri, Ölçme ve Değerlendirme derslerini okuttu.

TÖS ve TÖBDER’in üyesi oldu.

1985 yılında emekli olduktan sonra 1987-1998 yılları arasında Özgün Yayınevi Genel Yayın Yönetmenliği ve Editörlüğünü üstlendi. Özgün Ünite ve Çağdaş Ünite dergilerini yönetti ve bunların yazı kurulu başkan ve üyeliklerini sürdürdü.

Ruh Sağlığı ve Rehberlik, Rehberlik ve Psikolojik Danışma, (ilkokullar için) Türkçe Ders Kitapları, Türkçe Dilbilgisi kitapları, Anılan ve Kutlanan Günler ve Haftalar, Yazım Kılavuzu, Çocuk ve Ergende Ruh Sağlığı, Ansiklopedik Eğitim ve Psikoloji Sözlüğü, Eylül Uçmak İstiyor, Yavru Serçeler, Mutluluk Nerede? Çocuklar İçin Nasrettin Hoca Fıkraları, yazdığı kitaplardan bazılarıdır.

Birçok yazın, sanat ve eğitim dergilerinde, sanal ortamda düzyazıları ve şiirleri yayımlandı, yayımlanıyor.

 

Eğitişim Dergisindeki Yazıları

Kendilerini Yaşayamayan Çocuklar

Gerçek Benlik Oluşturmak

Rasim Bakırcıoğlu ile Uzaktan Sohbet

Otur Şimdi Başla Yazmaya

Çağdaş Eğitim Barışçıdır

Çocukta Vicdan Gelişimi ve Eğitimi

Bedevra Çatılı Evler

Değerler ve İnsan Olma

Cinselliğin Değeri

Kaçınılmaz Bir Gereksinim: Cinsel Eğitim

Cinselliğin Önemi Kavranmadıkça

Cinsel Yaşamın Sağlıklısı

İyi Çocuk Yetiştirmek

Bilimdışı Eğitimin Çekinceleri

Bir Yetişkinin “Keşke”leri

Eğitimin Sevgiye Yaslandırılması Gerekliliği

Öğretmenlerin Öğretmeni Olmak

Doğru Eğitim Birincil Koşulsa Eğer...

Çağdaş Eğitim Olmadan Toplumsal Gelişim Olur mu?

Okuma Sevgisinin Oluşum Süreci

"Ardanuç Ağzı" Adlı Yapıt Üzerine